De Kinderboekenweek

In 1955 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek. De Stichting CPNB is een organisatie die is opgericht door boekverkopers en uitgevers. Bij de Kinderboekenweek wordt nauw samengewerkt met bibliotheken en onderwijs.

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden. Tijdens het tien dagen durende evenement zijn er in het hele land allerlei activiteiten rond het kinderboek. Op grote schaal haken bibliotheken, het onderwijs, boekhandels en culturele centra hierop in.

Thema en uitgaven
Sinds 1961 wordt voor elke Kinderboekenweek vooraf een thema gekozen. Dit thema dient als
leidraad bij de organisatie van de vele activiteiten die overal in het land georganiseerd worden.

Tijdens de Kinderboekenweek is een speciale uitgave verkrijgbaar in de boekhandel, bij aankoop van een kinder- of jeugdboek. Tot en met 1988 werd voor deze speciale uitgave een klein bedrag gevraagd.

Met ingang van 1989 is de Kinderboekenweekuitgave werkelijk een geschenk en wordt het gratis door de boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste € 8,88 aan kinderboeken. Ook wordt er de laatste jaren een speciale kleuteruitgave gemaakt in het kader van de Kinderboekenweek. Deze uitgave is in die 
week voor een lage prijs verkrijgbaar.

Lespakket voor de basisschool

Voor het basisonderwijs stelt de Stichting CPNB een lespakket samen dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen. Dit pakket bevat o.a. het Kinderboekenweek-geschenk, prentenboekje, affiches, de Kinderboekenmolen, De Voorleesgids en een lesbrief die allerlei suggesties geeft voor lessen rond boeken en lessen over het thema van de Kinderboekenweek.
Informatie over de kinderboekenweek vind je op deze website:
www.kinderboekenweek.nl 


Opening van de Kinderboekenweek


De feestelijke opening van de Kinderboekenweek vond traditiegetrouw plaats op de eerste woensdag van de 'week'. Sinds 2004, de 50ste Kinderboekenweek, wordt de Kinderboekenweek echter op dinsdagavond geopend met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op school wordt de kinderboekenweek ook feestelijk geopend:

  • D.m.v. een toneelstuk rond een boek of thema,
  • Organiseer op school ook een boekenbal met verschillende activiteiten of workshops. Alle kinderen komen feestelijk gekleed op school en kunnen bijvoorbeeld naar de leesfee luisteren, die voorleest uit een prentenboek, een verhaal afmaken en schrijven, tekenen of schilderen n.a.v. een verhaal, een knutselopdracht enz.
  • Een boeken(ruil)beurs
  • Knutselwedstrijd
     

Jury en prijzen

De CPNB kent ter gelegenheid van de Kinderboekenweek bekroningen toe aan de beste kinderboeken van het voorgaande jaar. De prijzen worden toegekend op voordracht van een onafhankelijke jury. Het doel van de prijzen is het publiek een leidraad te geven bij de keuze van kinderboeken.

Gouden en Zilveren Griffels

Griffels worden toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het jaar. Jaarlijks kunnen in vier categorieën (uitgaven voor kinderen tot 6 jaar, voor kinderen van 6 jaar en ouder, van 9 jaar en ouder en informatieve uitgaven) twee boeken bekroond worden met een Zilveren Griffel. Volgens het huidigereglement moet uit een van de categorieën bovendien één Gouden Griffel toegekend worden. De Gouden Griffel kan alleen gewonnen worden door een oorspronkelijk Nederlandstalig boek; voor een ZilverenGriffel komen ook vertaalde boeken in aanmerking.

Aanvankelijk werd er één boek bekroond: het 'Kinderboek van het jaar'. In 1971 werden de Gouden en Zilveren Griffels voor de best geschreven boeken geïntroduceerd. 

Gouden en Zilveren Penselen

De Penseeljury kan elk jaar twee uitgaven met een Zilveren Penseel bekronen. Daarnaast moet jaarlijks één Gouden Penseel toegekend worden aan het best geïllustreerde boek. Deze bekroningen werden in respectievelijk 1981 en 1973 geïntroduceerd.


Vlag en Wimpels

Naast de Griffels en Penselen bestaan er de Vlag en Wimpels, die als eervolle vermeldingen te beschouwen zijn. In 1980 is deze vermelding ingesteld. De met een Vlag en Wimpel bekroonde boeken staan niet vermeld in de hierna volgende lijst van bekroningen.


In de kinderjury zitten kinderen van 6 tot 12. 
Zie ook
www.kinderjury.nl 
En in de jonge jury zitten kinderen van 13 tot 16.
Zie ook
www.jongejury.nl 

Bron:
www.cpnb.nl