De kamishibai

Wat is een Kamishibai?

Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Kami betekent 'papier' en shibai betekent'drama', letterlijk papieren drama dus. Het vertellen met dit houten kastje met papieren prenten kent in Aziƫ een geschiedenis van eeuwen.
Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw was deze originele vorm van vertellen vooral in Japan zeer populair. Op een bepaald moment telde Tokio maar liefst 3000 Kamishibai-vertellers.
De vertellers reden rond op hun fiets en hadden op het bagagerek een doos met snoep bevestigd. Dit snoep verkochten ze aan kinderen. Bovenop de doos bevond zich een minitheatertje waar de kinderen zich verzamelden om het verhaal goed te kunnen volgen. Het theatertje stond garant voor een goede klantenbinding. Voordat de verteller begon, sloeg hij op een trommel of gebruikte
hij houten kleppers om de aandacht te trekken.
Kijk ook op:
www.kamishibai.com of www.vertelkastje.nl

Elk Kamishibai-verhaal bestaat uit een aantal gekleurde platen die cruciale momenten uit het verhaal afbeelden. Telkens wanneer het verhaal een wending neemt, verschuift de verteller de plaat. Allerlei prentenboeken lenen zich voor het vertellen met behulp van de Kamishibai.